ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМ


Съгласно съществуващия принцип за диагностика и лечение на пациентите по клинични пътеки, всяко по-сериозно или развило се внезапно остро състояние подлежи на диагностициране и лечение в болнични условия с помощта на съвременни апаратни методи и от квалифициран в съответната област специалист.
При постъпване в болницата за планово лечение – консервативно или оперативно, на пациентите им е необходимо направление за хоспитализация №7, което се издава от личния лекар. В определения при първичния преглед ден, пациентите постъпват в болницата, като документите за хоспитализация (ИЗ) се оформят в приемните кабинети – №11 и №6 ( за пациенти на АГ клиниката), които се намират на партерния етаж на Корпус 1.
Не е необходимо направление за хоспитализация за пациентите, които постъпват по спешност, които не са здравно осигурени, или които желаят прием, без да имат нужните документи от личния лекар (направление по НЗОК) – те заплащат прегледа и лечението си по ценоразписа на здравното заведение.
Всички новопостъпили пациенти биват прегледани от квалифицирани специалисти, съставя се лечебно-диагностичен план, който се обяснява на пациентите, като ясно се определя риска и характера на всяко диагностично и лечебно действие. Пациентите се запознават с хартата за своите права и с вътрешния ред на болницата.
След завършване на лечението, или провеждане на оперативната интервенция, пациентът се изписва по преценка на лекуващия лекар. Получава документ за проведеното лечение и изследвания – епикриза, както и документ за временна нетрудоспособност – болничен лист.

С КАКВО НАПРАВЛЕНИЕ МОГА ДА ПОСТЪПЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ИЛИ ОПЕРАЦИЯ В БОЛНИЦАТА?
Приемът в МБАЛ „Света София“ на здравно осигурени лица става с направление за хоспитализация №7 след преценка на съответния специалист. Здравно неосигурените пациенти заплащат престоя и лечението в болницата по официалния ценоразпис на МБАЛ „Света София“. 

КОГА СА СВИЖДАНИЯТА В БОЛНИЦАТА?
Свижданията с близките, ако няма допълнителни разпоредби и инструкции, се извършват всеки ден от 16 до 17 часа във фоайето на болницата, намиращо се на 1-ия етаж. Свиждания в отделението по анестезиология и реанимация не са разрешени. Свиждания в болницата по време на грипна епидемия не са разрешени. С оглед Закона за защита на личните данни, информация за пациентите на болницата не се предоставя по телефона.

РАБОТИ ЛИ БОЛНИЦАТА СЪС ЗДРАВНАТА КАСА?
Болницата работи с НЗОК по клинични пътеки и амбулаторни процедури.

МОГА ЛИ САМ/А ДА ИЗБЕРА ЛЕКУВАЩИЯ СИ ЛЕКАР?
Да, можете да изберете лекуващия си лекар или хирург-оператор, стига да имате разбирателство с него по отношение на дейността, която трябва да бъде извършена. Избраният лекар може да бъде и от друга болница, стига да има сключен граждански договор с МБАЛ “Света София“ за работа или консултации в нея.

КАК ДА СИ ЗАПИША ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД?
В МБАЛ „Света София“ можете да насрочите час за преглед при избрания от вас специалист лично на регистратурите ни, през сайта и онлайн формата или по телефона – 02/8184600. За прегледа ще ви бъде нужен талон № 3, издаден от личния лекар. Прегледът може да се извърши и срещу заплащане по официалния ценоразпис на МБАЛ „Света София“.

ИМА ЛИ ОПЦИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНА БОЛНИЧНА СТАЯ?
Да, в МБАЛ „Света София“ можете да изберете болничният ви престой да бъде в апартамент, самостоятелна луксозна стая, или VIP стая. Всяка стая е със самостоятелен санитарен възел, телевизор и безжичен интернет.

 

Какво трябва да знаете?

Пакет изследвания “Планиране на бременност”
1. Гинекологичен преглед-влагалищен секрет, цитонамазка, ултразвуково изследване
2. Изследване на хормони /3-5-ти ден на м.ц./-венозна кръв, сутрин на гладно
3. Цветна снимка за проходимост на маточните тръби- 6-10 ти ден на м.ц.
Необходимо е изследване на кръв за левкоцити и утайка от предишния ден
4. Спермограма- цялото количество отделена сперма се донася до 1 час след отделянето, в стерилно бурканче/ закупува се от аптека/.
Това става между 8 и 10 часа сутринта в клиничната лаборатория, на болницата.
За целта е необходимо да не се консумира алкохол или медикаменти преди това, както и да има 5 дни полово въздържание.
Получаване на резултата – на следващия ден.

Указания за Цезарово сечение
● Постъпвате в клиниката в 7.30 ч.в деня на операцията. (Ако изтекат околоплодните води или започнат регулярни контракции – постъпвате по всяко време на денонощието по спешност. В този случай трябва да преустановите приема на храна и течности).
● Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
● Вечерта преди операцията в 22 часа поставете в ануса 1 свещичка EVA/qu (вместо неприятната клизма)
● Избръснете или депилирайте външните полови органи
● Носете със себе си: лична карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, 5 чифта гащи и 2 нощници
● Цезаровото сечение се прави най-често със спинална анестезия или ако бременната се страхува, с обща - т.е. заспива. Стандартно продължителността на операцията е около 1 час. Родилката остава в реанимация през следващите 2 часа, след което се превежда в болничната стая. През това време бебето се обгрижва от екипа – детски лекар, детска сестра в сектора за новородени. При нормално протичане на послеродовия период родилката остава в клиниката 5 дена. Свалянето на конците става амбулаторно на 7-я ден след операцията - сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
● Свиждането е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката- в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
● Заплащането на определената такса става в деня на операцията в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
● Контролен гинекологичен преглед – след 2 месеца.

 

Какво да вземете в багажа си:
-    Копие от Свидетелство за брак (ако има такова)
-    Копие от лична карта на партньор/съпруг
-    Лична карта на родилката
-    Две нощници (едната по-стара)
-    Тоалетни принадлежности – четка и паста за зъби, душ гел, шампоан и друго необходимо
-    Дамски превръзки за родилки/еднократни гащи за след раждане
-    Чехли за баня
-    Мокри кърпи (за родилката)
-    Сешоар
-    Кърпа за баня
-    Ластик за коса
-    Колан за след раждане/след секцио
-    Помпа за кърма
-    Силиконови зърна за кърмене
-    Зарядно за телефон
-    Цикатридина спрей (при нормално раждане)
-    Дрехи за изписване – за майката и за бебето
 

Хистеросалпингография
1. Пациентката прави изследване на кръв за левкоцити и утайка-1-2 дни преди процедурата в лабораторията на сутерен, сутрин на гладно след 8 часа.
2. Снимката се прави между 6-10 ден на менструалния цикъл- да няма никакво кървене.
3. Провежда се в рентгена, който се намира на сутерен – между 10-15 часа всеки ден от понеделник до петък. При желание изследването може да се направи с венозна упойка, след предварителна заявка. За целта пациентката не трябва да се е хранила и пила течности 6 часа преди изследването.
4. Контрастното вещество Ultravist 20ml се купува от аптеката на партерния етаж.
5. Рентгеновите снимки се получават в рентгена след представяне на документ за извършено плащане – 100 лв. , което става на регистратурата на болницата на първия етаж.
6. Необходима е 1 бр. дамска превръзка.

Указание за бременната при постъпване за раждане
• Постъпвате в клиниката по всяко време на денонощието, ако изтекат околоплодните води, появи се генитално кървене или започнат регулярни контракции . В този случай трябва да преустановите приема на храна и течности.
• Носете със себе си: лична карта, направление за хоспитализация №7, обменна карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, няколко чифтаеднократни или памучни гащи и 2 нощници.
• Раждащата се настанява в предродилна зала, където се прави тоалет и очистителна клизма. Раждането продължава различно, като при разкритие на канала над 4 см може да се приложи епидурално обезболяване. След раждането родилката се превежда в болничната стая. През това време бебето се обгривжа от екипа – детски лекар, детска сестра в сектора за новородени. При нормално протичане на послеродовия период родилката остава в клиниката 3 дена. Ако има епизиотомия свалянето на конците става амбулаторно на 5-я ден след раждането- сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
• Свиждането, ако няма допълнителни разпоредби и инструкции, е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката - в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
• Заплащането на определената такса става в деня на раждането в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
• Контролен гинекологичен преглед – след 2 месеца.

Указание за пациента преди лапароскопия
1. Постъпвате в клиниката в 7.30 ч.в деня на операцията, запланувана предварително след преглед или по телефона. 
2. Носете направление за хоспитализация от личния лекар, изследвания- ПКК, кръвна група.
3. Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
4. Вечерта преди операцията в 22 часа поставете в ануса 1 свещичка EVA/qu (вместо неприятната клизма).
5. Избръснете или депилирайте външните полови органи.
6. Носете със себе си: лична карта, чехли, дамски превръзки, тоалетни принадлежности, хавлиени кърпи, 2 нощници.
7. Лапароскопията се прави с обща анестезия. При нормално протичане на следоперативния период оперираната остава в клиниката 2 дена. Свалянето на конците става амбулаторно на 7-я ден след операцията- сутрин между 10 и 12 часа в манипулационната на клиниката.
8. Свиждането е разрешено всеки ден между 16 и 18 часа. В останалото време среща с близките става извън клиниката- в барчето, двора. Абсолютно е забранено пушенето в цялата болница.
9. Заплащането на определената такса става в деня на операцията в счетоводството на болницата на 1 етаж до 16 часа.
10. Контролен гинекологичен преглед – след 1 месец.

Указание за извършване на малка гинекологична операция
● Попълване на документи в кабинет №6 на поликлиниката в 8.00 ч. Носете направление за хоспитализация №7 и лична карта. След това се качвате за настаняване в отделението по акушерство и гинекология на 2 етаж на болницата.
● Не трябва да се храните и да приемате течности от 22 часа на предишния ден.
● Носете със себе си: чехли, дамски превръзки и нощница.
● При липса на усложнения си тръгвате същия ден, два часа след процедурата.

Женска консултация
1. 4-7 г.с. – регистрация на бремеността – УЗ, анамнеза.
2. 10-14 г.с. – УЗ с измерване на нухална транслуценция, кръвни изследвания за регистрация на бременност, влагалищен секрет за микробиологично изследване, цитонамазка от маточната шийка и ранен БХС за синдром на Даун.
3. 16-18 г.с. – ПКК и урина и евентуално късен скрининг за синдром на Даун.
4. 20 – 24 г.с. – 4Д УЗ морфология, Доплерово изследване на кръвотока на майката и плода, измерване на дължината на маточната шийка.
5. 24-26 г.с – ПКК и урина.
6. 28-30 г.с.- влагалищен секрет за микробиологично изследване.
7. 32-34 г.с- 4Д УЗ морфология.
8. 36г.с. – ПКК и урина.
9. 37 г.с – NST.
10. 38г.с – УЗ биометрия, NST, определяне на пелвик скор на маточната шийка и определяне на начина на раждане.
11. 39г.с – NST.


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!