В Болницата на България подкрепяме каузи За България

Д-р Христо Мазнейков на представянето на Национален кръг „За Македония“ и неговата основна цел - отстояване на българския интерес!

Невропатната болка

Неврологът д-р Илияна Охай за в-к "Доктор"...

МБАЛ „Света София“ със система за запазване на косата при химиотерапия

Прилага се успешно при всички онкологични заболяван...

Отоци и пигментация „издават“ варикозата

Д-р Росен Разбойников в "Тема на броя" на списание ...

Инициативата беше обявена с декларация, разпространена до медиите от учени, интелектуалци, журналисти и общественици. Готовност за съдействие изразиха и евродепутати.

Подробности: ТУК


Обръщението, което бе разпространено до медиите на 01.04.2022 г.

ОБРЪЩЕНИЕ
За създаване на
Общобългарски комитет за защита на
националния интерес в Македония

Уважаеми г-жи и г-да,
Уважаеми сънародници от Р България, Р Северна Македония и чужбина,

Обръщаме се към всички представители на академичната общност и общественици у нас и в чужбина, за които казусът „Македония“ е кауза, а не е просто поредната възможност за псевдонаучни конструкции, усвояване на грантове, разменна монета за ефимерна политическа „слава“ и възможност за бърза ПР акция.

Обръщаме се към всички национално отговорни лидери на обществено мнение в България, които следят внимателно процесите във взаимоотношенията между нас и представителите на РС Македония през последните години.

След десетилетията на насаждан антибългаризъм, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание в Македония; след целенасочената подмяна на историята; македонистката пропаганда в училищата и по медиите от другата страна на границата, днес ставаме свидетели на нещо още по-опасно. А именно – опит от страна на властите в България да предадат българския национален интерес в Македония.

В поредица изявления министър-председателят Кирил Петков още от встъпването си в длъжност открито говори за стопляне на отношенията, забързване на процеса по евроинтеграцията, активизиране на двустранните отношения – позиция, с която всички ние сме напълно солидарни, като очакваме повече дела, а не думи.

От друга страна, в редица изявления и действия на днешния министър-председател на България в една или друга форма последователно се прокарва внушението, че национална история не е от първостепенно значение, за сметка на пътищата, авиолиниите, икономическите взаимоотношения и редица други все още несъстояли се стъпки, които да оправдаят явното желание за отказ на държавата от Рамковата позиция и декларацията гласувана от 44-тото НС позиция, отстоявана и от две служебни правителства. Позиция, формирана след безпрецедентен политически консенсус, зад която стоят над 80% от българското общество.

Тази позиция е точна, ясна и категорична. България ще даде път за преговори за членство на РС Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от съседката ни. Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез разписването им в Конституцията на РСМ, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги заедно с езика на омразата от страна на Скопие.

Водени от тези основни принципи и притеснени от зачестилите изказвания от страна на Кирил Петков на официални европейски и международни форуми, че България трябва да е гарант за влизането на Албания и РС Македония в ЕС като част от стабилността на Западните Балкани без условия, предвид войната в Украйна, ние започваме действия по създаването на Общобългарски комитет за защита на националния интерес в Македония.

За нас е недопустимо отстъпление от българската Рамкова позиция. Изтъргуването на историческата истина и правата на сънародниците ни там не само няма да допринесат за сигурността и устойчивостта на региона, а точно обратното – подобни стъпки могат да се окажат още по-голяма заплаха. Историята трябва да се познава, да се анализира и да се използват изводите в моменти като този, за да не бъдат допускани грешките от близкото минало, които доведоха до братоубийствените войни в края на XIX и през XX век на Балканите.

Уважаеми братя и сестри българи,
Призоваваме всеки един от Вас, който не иска да бъде допуснато поредното национално предателство на България, да се присъедини към нас, като неформално, гражданско обединение, което ще държи будна обществеността по този жизненоважен въпрос и ще направи всичко възможно да не допусне национално предателство нито от това, нито от което и да е друго управление!

Инициатори:
Акад. Георги Марков – Българска академия на науките
Проф. Пламен Павлов – Фондация „Васил Левски“
Проф. Ана Кочева – Българска академия на науките
Проф. Казимир Попконстантинов – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“
Проф. Христо Смоленов
Проф. Никола Алтънков – Калифорнийски университет „Санта Барбара“
Проф. Николай Проданов – Русенски университет „Ангел Кънчев“
Проф. Трендафил Митев – Македонски научен институт
Доц. Спас Ташев – Българска академия на науките
Доц. Александър Гребенаров – Македонски научен институт
Андрей Слабаков – режисьор
Цочо Билярски – писател
Христо Димитров – хореограф и продуцент
Искрен Веселинов – Център за демографска политика
Костадин Филипов – журналист
Кристиян Шкварек – председател на Младежки консервативен клуб
Илия Стояновски, Скопие – Сдружение Македонско-българско приятелство
Димитър Димитров – FLS председател на Институт на свободните изследователи „Хисторион“
Ивайло Шопски – пътуващо читалище „Бащино огнище“

Към Комитета се очаква да бъдат приобщени още:

Евродепутати:

Андрей Ковачев
Александър Йорданов
Ангел Джамбазки

Обществени личности:

Проф. Михаил Константинов
Харалан Александров ДА
Първан Симеонов
Андрей Арнаудов
Проф. Антоанета Христова
Проф. Димитър Аркадиев
Кеворк Кеворкян
Валерия Велева
Петър Блъсков
Христо Мутафчиев
Петър Стоянович
Милен Врабевски


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!