За бъбреците - полезно от уролозите ни

Невропатната болка

Неврологът д-р Илияна Охай за в-к "Доктор"...

МБАЛ „Света София“ със система за запазване на косата при химиотерапия

Прилага се успешно при всички онкологични заболяван...

Отоци и пигментация „издават“ варикозата

Д-р Росен Разбойников в "Тема на броя" на списание ...

Д-р Милен Цветков, д.м., с екипа ни в Урология прегледаха безплатно много пациенти през март 

Д-р Милен Цветков, д.м. – уролог

Кои са основните заболявания на бъбреците и най-честите симптоми, свързани с тях?
Заболяванията на бъбреците са основно две групи – заболявания на структурата и на функцията. Втората група влиза в компетенцията на нефрологията, с изключение на запушения бъбрек, който е урологичен проблем. Първата група включва камъни, тумори, травми, инфекциозни усложнения. При камъните водещ симптом е болката. Тя може да бъде дискретна или да няма никакви оплаквания, когато камъкът е разположен в бъбрека и не го запушва, или силна – когато камъкът излезе от бъбрека и се придвижва в посока към пикочния мехур. В някои случаи камъкът е запушил бъбрека, но болката е изчезнала. Това състояние има своето медицинско обяснение, но появата му означава, че след всяка бъбречна криза би било добре да се проведе контролен преглед, който да потвърди, че проблемът е разрешен.
При туморните заболявания в голям процент от случаите симптоми няма до напредване на заболяването. Именно затова профилактичните прегледи са важна част от борбата с туморните заболявания.
При травмите симптомите идват най-често от самата травма, не толкова от бъбреците. При травматични случаи би било редно да се направи оценка и на органите на отделителната система.
При инфекциите водещи симптоми са болка, повишена телесна температура, отклонения в кръвните показатели.

Можем ли да разчитаме сигналите, които бъбреците може би ни изпращат и как?
Разбира се, болката е алармиращ симптом. Но истината е, че ако имаме оплаквания е най-добре да се консултираме с лекар. Както и ако имаме проблем от друго естество – отиваме при специалист, който е компетентен в тематиката. Разумното поведение е ако има нещо ново в организма или неговата работа, което се случва по различен или притеснителен начин от обичайното, да отидем до лекаря.

Има ли храни, които категорично трябва да изключим от менюто си, за да имаме добро бъбречно здраве? Трябва ли да спазваме определено съотношение между месни храни и храни от растителен произход?
Няма храни, които са категорично забранени. Храненето като цяло трябва да е разумно по отношение на количество и също разнообразно и богато на различни хранителни вещества. Освен това организмът е нещо много адаптивно и се приучава да живее с нашите навици. Разбира се препоръчваме приема на достатъчно течности и най-вече вода, избягването на сол и солени храни и разнообразното хранене.

Кои са диетите, които трябва да избягваме? Популярната кето-диета, товари ли тя бъбреците ни?
Без да съм специалист по хранене и диететика, трябва да избягваме дълговременните еднообразни диети. С тях товарим конкретни системи и създаваме дефицити в организма, което в дългосрочен план не е полезно за организма ни.

Камъни в бъбреците са често срещано заболяване. Какво представляват те, как и защо се образуват и какви са симптомите при камъни в бъбреците?
Камъните в бъбреците в същността си са химични съединения. Те имат склонност да нарастват, да запушват части от бъбрека или целия бъбрек, да съдържат в себе си и да поддържат инфекция, както и да нараняват стената на пикочните пътища. Тялото ни е способно да образува над 16 различни вида камъни. Образуват се заради различни причини, като най-честата е неприемането на достатъчно вода.

Как трябва да се храним при наличието на камъни в бъбреците?
Храненето при хора, склонни да образуват камъни в бъбреците следва да е разнообразно, което не изключва нещо от диетата, добро количество на плодове и зеленчуци, но с добър течностен прием. В някои по-стари книги пишеше, че минимално количество течности за деня при хора, които са склонни да образуват камъни, е 20 мл на килограм телесно тегло.

За да функционират нормално бъбреците, колко вода на ден трябва да се пие?
Нищо прекалено много и прекалено малко не е добре за организма, макар той да има уникална способност за адаптация към нашите навици. Бих се съгласил с количеството 20 мл на килограм тегло като минимум.

Какви профилактични грижи можем да прилагаме, за да избегнем неприятностите свързани с този орган? 
Препоръчвам добър течностен прием, разнообразно хранене и профилактични стандартни изследвания на кръв и урина със седимент. Бъбрекът е „тих“ орган. Работата, която извършва е изключително много и изключително важна за цялостното съществуване на организма. Затова заслужава нашето специално внимание към него. А профилактиката е пътят да сме здрави.


Д-р Милен Цветков, д.м. е доказал се уролог, доктор по медицина със защитена дисертация на тема „Разстройства на уринирането след оперативни интервенции в малкия таз”. Има квалификации за извършване на диагностична и оперaтивна лапароскопия в Урологията, също диагностични и терапевтични дейности под рентгенов контрол. През годините специализира в различни лечебни заведения. Работи като Ординатор в Урологично отделение и специалист уролог. Активен член е на International continence society (ICS). Към момента е част от екипа на отделението по урология в МБАЛ “Св. София”.


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!