МБАЛ “Света София” покани на лекция Асоциация на студентите медици в България - София

За хремата от УНГ-специалиста

Д-р Д. Хунашвили пред в-к "Доктор"...

Градинският сопол - враг на родителското спокойствие

УНГ специалистът д-р Давит Хунашвили за "9 месеца"...

Лекарите ни отново с прегледи в района на Сатовча и Хаджидимово

На 1, 2 и 3 декември екипите ни ще бъдат в Сатовча,...

Първото събитие в МБАЛ “Света София”, насочено към студентите от АСМБ-София се проведе на 9-ти март на тема  “Ракът на панкреаса през призмата на патологията и психологията”. Лекторите д-р Божидар Мурджев от отделението по Медицинска онкология и Зорница Спиридонова, клиничен психолог в болницата, представиха пред бъдещите медици подробни разработки и примери от практиката си.

Ракът на панкреасът е четвъртата водеща причина за свързаната с рак смъртност в света. 

Темата беше особено интересна на присъстващите и защото съчетаваше много теоретични, статистически данни, данни за клиниката на заболяването, вариантите за лечение, последните новости в медикаментите – подробно представени от д-р  Божидар Мурджев. 

Пациентите на МБАЛ “Света София” имат възможност да направят консултация и с клиничния психолог Зорница Спиридонова, която представи пред студентите по медицина психосоматичните аспекти при пациентите с карцином на панкреаса. 

Тя сподели, че често онкологичните заболявания свидетелстват за това, че през живота си индивидът е имал неразрешени конфликти, които са се засилили или усложнявали от серия стресови ситуации, случили се в периода от 6 м. до година и половина преди възникването на рака. Важни и интересни за присъстващите бяха подробностите за психологическите стадии на рака, как симптомите и болестта се отразяват на психиката. 

Събитието завърши с призива да бъдем заедно в борбата с онкологичните заболявания и с обещания за нови срещи!


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!