Световен ден на доброволното кръводаряване

„Продължава да има недостиг на кръв и кръвни съставки, има проблем и с тяхното осигуряване"

За хремата от УНГ-специалиста

Д-р Д. Хунашвили пред в-к "Доктор"...

Градинският сопол - враг на родителското спокойствие

УНГ специалистът д-р Давит Хунашвили за "9 месеца"...

Лекарите ни отново с прегледи в района на Сатовча и Хаджидимово

На 1, 2 и 3 декември екипите ни ще бъдат в Сатовча,...

На 14-и юни отбелязваме Световния ден на доброволното кръводаряване и това ни води отново в лабораторията ни по трансфузионна хематология.

Продължава да има недостиг на кръв и кръвни съставки, има проблем и с тяхното осигуряване. Тази тенденция у нас се усети още по-осезаемо с COVID-кризата“, потвърждава д-р Мария Савчева, завеждащ лабораторията. 

Така се стига до моментите, в които близки на пострадали и пациенти трябва да търсят кръводарители, за да се окаже необходимата помощ и да се спаси живот. От Българската организация за доброволно кръводаряване поясняват, че тази практика е в основата на развитата незаконна търговия с кръв в цялата страна, както и че тя пряко засяга желанието на доброволните кръводарители да даряват кръв. 

„Частните лечебни заведения, които имат възможност и капацитет да разкрият структури за кръводаряване, трябва да получат разрешение за тази дейност. Центровете и отделенията по трансфузионна хематология са районирани за страната и това не е променяно от години“, припомня д-р Сачева и смята, че другото, което заслужава да се обмисли е остойностяване на кръводаряването и кръвопреливането - част от стъпките към промяна в броя на кръводарителите у нас.

На 14-и юни е роден Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20 век. Той е награден с Нобелова награда, а от Световната здравна организация решават на тази дата да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Всяка година има и формална „държава-домакин“. През 2021-а това е Италия, с посланието – „Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на Света!“.

От МБАЛ „Света София“ Ви напомняме, че всеки може да спаси живот като дари кръв. През контактните форми можете да се свържете с лабораторията ни по трансфузионна хематология, да получите пълно съдействие и инструкции.

 


Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте най-актуалната информация, свързана с нас, услугите и екипа ни от лекари!